Inspiraties

Jij in Balans

Klik hier voor nóg meer quotes en boekentips

Inspiratie leidt tot ontwikkeling en groei

Oude Griekse filosofen als Plato beschouwden inspiratie als iets van goddelijke aard, als een middel om tot dieper inzicht te komen.

De betekenis komt vanuit het Latijnse woord “in spirare”, dat inademen of inblazen betekent.

Inspiratie maakt dat je gemotiveerd raakt om te leren en ontwikkelen.

En dat leidt weer tot groei, progressie en vooruitgang.

Jij in relaties

Klik hier voor nóg meer quotes en boekentips

Wat is relatieverslaving?

Iedereen heeft behoefte aan verbinding, ruimte, autonomie, liefde en zich geliefd te voelen. Dat is normaal, we hebben allemaal een hechtingsbehoefte. 

Relatieverslaving betekent dat je een zeer ongezonde relatie hebt en niet in staat bent gezonde keuzes voor jezelf te maken. De relatie voelt onveilig, is destructief en ongelijkwaardig waarbij je jezelf verliest.
Je blijft hard werken, je behoeftes negeren, je wordt obsessief en/of hebt valse hoop op betere tijden. Misschien wil je uit de relatie stappen maar lukt het je niet de ander los te laten. ?

In een co-verslaafde relatie is de relatie voor jullie beide ongezond of zelfs destructief en lukt het jullie maar niet elkaar los te laten.

Een relatieverslaving kan maken dat je je eigen gedrag niet meer begrijpt. Anderen adviseren je de (knipperlicht)relatie ‘gewoon’ te stoppen maar een onderliggende dynamiek maakt dat dit niet lukt.

Is dit voor jou herkenbaar? Wat kun je doen om weer gezonde keuzes te maken? ?

Kwetsbaarheid

“Ik laat mij niet kennen .. en zo leert de ander mij dus inderdaad ook niet kennen”

Ik vond het heel mooi gezegd, vanmorgen tijdens een sessie in mijn praktijk.
Iemand die het moeilijk vind kwetsbaar te zijn, zichzelf beschermt door een houding aan te nemen van: “Ik laat mij niet kennen”, lees: ik laat mij niet kwetsen.

Een gesloten houding waardoor anderen niet de mogelijkheid krijgen haar zachte kant te ontmoeten. Juist daardoor wordt ze steeds opnieuw in de steek gelaten.

Aan de buitenkant zie je een vrouw met een flinke dosis zelfvertrouwen.
Het is maar een houding. Het uiterlijk zelfvertrouwen, vasthoudend aan status, mooi zijn, controle houden over emoties en perfectionisme.

Het belangrijkste is misschien wel dat je daar als individu vooral zelf in gelooft, daar waar anderen al door je masker hebben heen geprikt. Valt het uiterlijk zelfvertrouwen weg, dan kom je het innerlijk zelfvertrouwen tegen, je echte zelf, het fundament.

Afsluiten en najagen

De één sluit zich af, de ander gaat ‘najagen’. Een dynamiek die in verschillende gradaties in relaties voorkomt. Misschien herken je dit:

Je partner sluit zich af en jij gaat juist dán vragen stellen. Met als gevolg dat je partner zich nóg meer gaat afsluiten en emotioneel onbeschikbaar wordt. En dát voelt weer uiterst onveilig voor jou.

Hoe meer de één zich afsluit, des te meer zoekt de ander verbinding. Beide ben je niet meer in contact met jezelf. De ‘afsluiter’ niet, want die heeft daarvoor ruimte nodig maar krijgt het niet. En de ‘najager’ is zo gericht op verbinding met de ander dat hij of zij de verbinding met zichzelf kwijtraakt. De ‘afsluitende’ partner wil de relatie ‘redden’ door de situatie niet te laten escaleren. De ‘najagende partner’ wil juist de relatie ‘redden’ door de verbinding te herstellen.

In de online training ‘Jij in relaties’ leer je hoe je de relatie met je vrienden, familie, collega’s of partner kunt verbeteren.

Lekker je hoofd leeg schrijven. ✍️

Mijmeren, reflecteren én ondertussen leren over je proces van stress naar rust en balans.

Wist je trouwens dat de online training “Van stress naar rust en balans” een erg leuk cadeau is om te ontvangen of iemand te geven die je meer rust gunt?

Het InBalansAlbum heeft een mooie uitstraling, de bijbehorende online training kent mooie animaties, meditaties en visualisaties én bij deze training ontvang je thuis bij elk hoofdstuk een extra inspiratie,

om je nieuwsgierig en gemotiveerd te houden. ?

 

Hoe blijf je dicht bij je Zelf?

Door de aandacht op jezelf te richten. Klinkt logisch, maar is niet eenvoudig als je gewend bent om je aandacht te richten op anderen, op je werk of op negatieve gedachten. En juist bij een conflict, deadline of piekergedachte is het belangrijk om de aandacht naar binnen te richten om een grens te herkennen en je behoefte te voelen.

Een instrument dat je altijd bij je hebt, eenvoudig is en niets kost is je ademhaling. Richt je aandacht op je in- en uitademing. Al is het maar héél even, één tel. Het kan maken dat je je weer bewust bent van jezelf, terugvloeit in je lijf, vermoeidheid voelt. En je kunt het doen terwijl je werkt, in gesprek of aan het piekeren bent. Je herkent je grenzen beter waardoor je in staat bent gezonde keuzes voor jezelf te maken én dicht bij jezelf te blijven!

De online training van stress naar rust en balans staat voor je klaar en ook hier leer je je aandacht te richten op jezelf: je ademhaling, je spierspanning, je grenzen en je innerlijk kompas voor meer rust en balans in je dagelijks leven

Samenwerken

Als liefdespartners, collega’s, familieleden.
Je neemt elk je normen, waarden, principes en overtuigingen mee.

En dat kan nog wel eens gaan botsen als je samen kinderen wilt opvoeden, een familieweekend organiseert of in een vergadering op je werk.

In gezonde, gelijkwaardige relaties kom je daar samen wel uit.

Stel jezelf niet groter of kleiner, hoger of lager dan de ander op.
Luister, spreek je uit en los eerst eventuele ’emotionele ruis’
tussen jullie op voor je inhoudelijk verder gaat.

Leerzame ochtend met een mooie groep vrouwen ?

Fijn om de training na een ‘corona-onderbreking’ weer te kunnen voortzetten.
Volgende week start ik weer een training Zelfvertrouwen en grenzen stellen van zes dagdelen in dit sfeervolle, momentale pand in hartje Haarlem.

Zelfvertrouwen, ken je het verschil tussen innerlijk en uiterlijk zelfvertrouwen?
En grenzen stellen is zoveel meer dan “Nee” zeggen.
In de training leer je over emotionele, mentale en fysieke grenzen. Over poreuze, rigide en flexibele grenzen.

Voelen, ook zoiets.
Hoe doe je dat? 
Hoe kun je een grens voelen, waar zit zelfvertrouwen of onzekerheid?
Schuld of schaamte?

Hierover leren, ervaren en groeien maakt dat je sterker en weerbaarder wordt.

Kijk in de agenda wanneer de volgende training gepland staat.

Over grenzen: stalken

Het kan voelen als de ultieme bevestiging, een ex die over grenzen gaat en stalkt: “Hij houdt echt veel van mij”. Het kan maken dat iemand toch weer terugvalt in de relatie waar eerder een einde aan was gemaakt omdat die ongezond en ongelijkwaardig was.

De stalker weet soms ook niet dat hij stalkt: “ik wil haar alleen maar spreken, ik heb nog uitleg nodig, ik wil nog afscheid nemen.” Grenzen worden diffuus en onduidelijk, worden overschreden en een duidelijke grens wordt niet gesteld.

Ik maak het regelmatig mee in mijn praktijk en ook uit eigen ervaring weet ik dat stalken er langzaam in kan sluipen: de stalker ‘leert’ als het ware dat jouw grens niet je echte grens is.

Er zijn verschillende vormen van stalken, hierboven beschrijf ik er één. In het boek “Eerste Hulp bij Stalking” beschrijven Voerman en Brandt (beide werkzaam bij de politie) meerdere vormen van stalking. 

Retreat Portugal ? Je innerlijke kompas

Je waarden kunnen je helpen richting te geven aan jouw leven. Het helpt je bij het nemen van beslissingen, het stellen van doelen en het ondernemen van actie.
Waarden zijn bijvoorbeeld; integriteit, authenticiteit, loyaliteit, hulpvaardigheid.

* Weet jij wat jouw waarden zijn?
* En zijn die waarden van jou, of zijn het valse waarden: zijn ze eigenlijk van een ander, je ouders, de maatschappij?
* Welke waarden zijn zó onbewust en sterk, dat ze je gedrag sturen – ook als je dat niet wilt?
* Heb je waarden die met elkaar botsen waardoor het soms enorm lastig is een keuze te maken?

 Je leert meer over je waarden tijdens een retreat “Ontdek jouw innerlijk kompas” op een prachtige plek in Portugal. Klik op de foto voor meer info.